Duurzaamheidscafé: FILM + GESPREK MET SPROUTS FILM FESTIVAL

Wat een avond!

Wat een bijzondere avond hebben we gehad tijdens het Duurzaamheidscafé in Nijmegen! Op dinsdag 24 september kwamen we samen om te reflecteren op de wereld om ons heen. De film Sister, What Grows Where Land Is Sick? van Franciska Eliassen gaf ons veel om over na te denken. Het verhaal van de twee zussen, Vera en Eira, bood ons een indringende kijk op hoe we omgaan met de onzekerheden van een veranderende wereld. Het was een krachtige herinnering aan de intense emoties die vaak gepaard gaan met het onderwerp klimaatverandering.

Onze klimaatemoties delen

Na de film doken we in een open gesprek over onze eigen klimaatemoties. Hoe gaan we om met de stress en zorgen die het klimaatvraagstuk met zich meebrengt? We deelden gedachten, angsten en hoop. Het was inspirerend om te horen hoe iedereen op zijn eigen manier probeert om te gaan met de uitdagingen die voor ons liggen. We hebben samen collages gemaakt om onze emoties creatief te uiten, wat een fijne manier was om de avond af te sluiten.

De woorden van Evanne Nowak

Evanne Nowak, die ons inzichten deelde over klimaatemoties, bracht een waardevol perspectief naar voren: “Vaak lijkt er een angst te zijn voor moedeloosheid. Maar ik denk dat we de moedeloosheid en angst toe mogen laten. De klimaatcrisis is een existentiële crisis. De angst is begrijpelijk.” Haar woorden maakten veel indruk en herinnerden ons eraan dat we niet alleen zijn in onze gevoelens.

Duurzaamheidsestafettestokje

We willen ook een moment nemen om Hart van de Waalsprong te feliciteren met het Duurzame Estafettestokje dat tijdens het café werd uitgereikt. Dit team, samen met VanWonen en AM Gebiedsontwikkeling, heeft het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland gerealiseerd. Hun project laat zien hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan. Met zonnepanelen, een autovrije winkelomgeving en groene daken zetten zij een prachtig voorbeeld voor anderen.

Wat nu?

Laten we de inspiratie van deze avond meenemen in ons dagelijks leven. De dialoog is begonnen, en het is belangrijk om deze voort te zetten. Hoe kunnen we onze angsten omzetten in positieve actie? We hopen dat de ervaringen en creaties van deze avond ons blijven aanmoedigen om stappen te zetten richting een duurzamere toekomst.

Dank aan iedereen die aanwezig was en bijdroeg aan deze waardevolle avond! Laten we samen blijven werken aan een leefbare en toekomstbestendige wereld. 🌍✨