Groene inspiratie

Benieuwd welke duurzame initiatieven er nog allemaal zijn in en om Nijmegen? Stichting Duurzaam aan de Waal heeft een aantal leuke initiatieven die we een warm hart toedragen en graag in het zonnetje willen zetten op een rijtje gezet. Ook jouw initiatief is van harte welkom op deze pagina! Dit mag van alles zijn, van een (bijna) energieneutrale woning tot een buurtmoestuin.

Stichting Duurzaam aan de Waal is een verzamelplaats voor alle duurzame ontwikkelingen in en om de stad. Ben je benieuwd wat er allemaal in Nijmegen gebeurt op het gebied van energiebesparing, circulaire economie of biodiversiteit? Maak kennis met duurzame initiatieven en laat je inspireren. Inmiddels zijn er al vele leuke initiatieven verzameld. Ook jouw initiatief is van harte welkom op deze pagina! Dit mag van alles zijn, van een (bijna) energieneutrale woning tot een buurtmoestuin.

Zet jouw duurzame initiatief op de kaart!

Ben je betrokken bij een duurzaam initiatief of ken jij een duurzaam initiatief dat nog niet op de website wordt vermeld? Geef het aan ons door via onderstaand formulier. De enige voorwaarde is dat er een duidelijke link met duurzaamheid moet zijn.

Door je initiatief in te sturen geef je toestemming om het initiatief te plaatsen op de website van Stichting Duurzaam aan de Waal of te gebruiken voor andere communicatieve doeleinden, zoals bijvoorbeeld tijdens een Duurzaamheidscafé of op social media.


Herenboeren Nijmegen

Dit initiatief verkent de mogelijkheid om in de omgeving van Nijmegen te komen tot een kleinschalig gemengd boerenbedrijf: een zogenaamde herenboerderij. Waarbij oog is voor eerlijk geproduceerd eten, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Website

Duurzaam Hengstdal

Bewoners van de wijk Hengstdal proberen samen de wijk te verduurzamen. Door energie te besparen, groen te planten, alternatieven te vinden voor aardgas en afval te vermijden. Het initiatief wil kennis delen en elkaar inspireren.

Website

LETS-Nijmegen

LETS-Nijmegen is een ruilkring voor diensten, kennis en goederen in Nijmegen en omgeving. Op deze manier kan je milieubewust met spullen omgaan en onderling uitruilen en hergebruiken.

Website

Power2Nijmegen

Het netwerk Power2Nijmegen bestaat uit bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheden. Samen zetten zij zich in voor een energieneutraal Nijmegen in 2045.

Website

Repair Café Nijmegen

Het Repair Café Nijmegen is een netwerk van verschillende Repair Café initiatieven in Nijmegen en omgeving. Bij een Repair Café worden kapotte spullen weer hersteld. Neem een kijkje om te zien waar een Repair Café bij jou in de buurt zit.

Website

Eetbaar Nijmegen

Deze website geeft een overzicht van mogelijkheden voor duurzaam voedsel in en rond Nijmegen. Denk aan boerderijen, voedselbossen, zelfpluktuinen of plekken waar je zelf voedsel kan verbouwen. Ook vind je tips om zelf aan de slag te gaan.

Website

Energiecoöperatie WPN

Inwoners zetten zich in de Energiecoöperatie WPN samen in om zelf duurzame en lokale energieprojecten op te zetten. In 2016 hebben zij Windpark Nijmegen-Betuwe gerealiseerd. Momenteel werken zij aan Zonnepark de Grift.

Website

Iewan

In Lent staat Iewan: een duurzaam strogebouw met daarin sociale huurwoningen. De woongemeenschap draagt samen zorg voor hun leefomgeving. Zo is bijvoorbeeld de tuin aangelegd als een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt, waarbij zoveel mogelijk eetbare producten worden geproduceerd.

Website