Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Duurzaamheidscafé #2 2024: Knuffelen op Kappen? Over onze relatie tot bomen

juni 18 @ 20.00 21.30

(voor studenten met ticket geldt: op vertoon van collegekaart gratis drankje)

Lux Nijmegen

Mariënburg 38-39,
Nijmegen, Gelderland 6511 PS
024 381 6859

Waar de zaag in een boom gaat, komen de protestborden al snel te voorschijn. Boomkap – in stad en bos – roept veel emoties op. Wat maakt bomen zo belangrijk? Waarom voelen we ons zo verbonden met bomen? En is boomkap soms gerechtvaardigd? We leren en discussiëren hierover in het Duurzaamheidscafé op 18 juni in LUX.

Bomen zijn goed voor de bodem, voor het klimaat, voor het beperken van hitte in de stad, en voor de gezondheid van mens en aarde. De gemeente Nijmegen plant niet voor niets ieder jaar 1000 nieuwe bomen. Maar er worden ook regelmatig bomen in en rondom Nijmegen gekapt – om veiligheid, voor bosbeheer, met het oog op biodiversiteit, omdat de stad uitbreidt, of voor houtproductie.

Samen gaan we in gesprek met experts en elkaar: vinden we het gerechtvaardigd dat bomen soms moeten wijken voor menselijke belangen? Is boomkap geoorloofd voor het bewaken van biodiversiteit? Moeten invasieve soorten wijken voor jonge inheemse bomen? Kan het kappen en aanplanten van bomen ook onderdeel zijn van een symbiose tussen mens en bos? Of zie je iedere boom als een levende entiteit die we moeten respecteren?

In het Duurzaamheidscafé van 18 juni verkennen we onze eigen relatie tot bomen, én gaan we in gesprek over boombeheer in en rondom Nijmegen. Dit café organiseren we in samenwerking met kunst-voor-klimaatfestival Nimma Aan Zee.

ONZE GASTEN
Willem Koning is in Nederland geboren als zoon van een Karinja moeder, een van de oorspronkelijke volken van het Suriname. Als bestuurslid van Wayamu en Kumaka zette Willem zich in voor het bestuderen en uitdragen van Inheemse talen en culturen van de Amerika’s met in het bijzonder die van Suriname en Frans-Guyana. Tijdens het Duurzaamheidscafé spreekt hij vanuit Inheems perspectief over de plaats van de mens in het grotere ecologische systeem.

Cathrien de Pater werkte dertig jaar lang als bosbouwadviseur voor de Verenigde Naties. Onlangs is ze aan de Wageningen Universiteit gepromoveerd op de rol van spiritualiteit in Nederlands bosbeheer. Via kenniscentrum Aranyani werkt ze aan verdieping en vergroening van de samenleving. Ze kan ons alles vertellen over hoe Nederlanders zich verhouden tot bomen en bossen.

Quirijn Lokker (GroenLinks Nijmegen) en Eline Lauret (Partij voor de Dieren Nijmegen) gaan in gesprek over politieke afwegingen rondom bomenkap in Nijmegen. Voor de bouw van de nieuwe wijk de Winkelsteeg moeten bijvoorbeeld bomen wijken, en worden jonge bomen teruggeplant. Mogen menselijke belangen soms boven de belangen van bomen gaan? 

Jesse Spauwen is boomverzorger met een achtergrond in milieukunde en sociale geografie. In zijn werk moet hij regelmatig afwegingen maken rondom veiligheid. Dat is ingewikkeld, want juist oude bomen die beginnen te kraken, hebben de grootste ecologische waarde. Welke afwegingen maken we hierin? En hoe kunnen we bomen slimmer planten om te zorgen dat ze zo lang mogelijk blijven leven? 

Evanne Nowak is moderator van het aankomende Duurzaamheidscafé. Als programmamaker, curator en moderator onderzoekt ze vaak gevoelens van klimaatdepressie en eco-angst in een tijd van ecologische ontwrichting.

OVER NIMMA AAN ZEE
Onder de naam Nimma aan Zee presenteert Arthouse LUX voor de derde keer een divers programma waarmee de klimaat-en biodiversiteitscrisis onder de aandacht wordt gebracht met kunst. Van 17.06 t/m 23.06 kun je elke dag een of meerdere programma’s bezoeken die je blik op bestaande systemen en patronen laten kantelen. Het thema van dit jaar is neokolonialisme en de gevolgen van Westerse overheersing op mens, dier, aarde en onze toekomst. 

Koop nu je tickets (à € 3,50 ) op de website van LUX Nijmegen