Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Duurzaamheidscafé 2023 #4: Eerste hulp voor hypocrieten

november 28, 2023 @ 20.00 21.30

Lux Nijmegen

Mariënburg 38-39,
Nijmegen, Gelderland 6511 PS
024 381 6859
€3.50

Waarom groen doen (soms) lastig is

Voel je je wel eens hypocriet? Je wilt groen en duurzaam leven, maar vliegt toch met vrienden naar Bali. Of je schuift aan bij die barbecue waar vlees de hoofdmoot vormt. En tja, zonder auto kom je toch echt niet op je werk. Niemand doet het perfect in het grotere systeem. Hoe gaan we daarmee om? Wat doen we met schuldgevoelens? En waarom wijzen we zo met de vinger naar elkaar? Laten we samen biechten en het erover hebben.

Kom naar het Duurzaamheidscafé van dinsdag 28 november (20.00 uur) in LUX Nijmegen.

Het is zo makkelijk om te wijzen met het vingertje. ‘Hé, jij zat na de Klimaatmars ineens een hamburger te eten bij de MacDonald’s!’ Of andersom: ‘Ik durf me niet aan te sluiten bij een actiegroep, want daar is vast iedereen vegan en zullen ze me veroordelen.’

Niemand is perfect. Dat laten mensen je des te meer voelen als je met duurzaamheid bezig bent. Het kan zorgen dat je jezelf schuldig voelt. Of dat het afschrikt om in actie te komen voor klimaat of biodiversiteit, uit angst dat het toch nooit goed genoeg is.

Hoe reageer je als je hypocriet genoemd wordt? Hoe kunnen we kritisch blijven, en tegelijkertijd niet te streng zijn voor onszelf en anderen? Is het niet beter te focussen op wat jij en anderen om je heen wél goed doen? En hoe staat jouwe gedrag in verhouding tot wat er in het grote systeem moet veranderen? Zit de echte hypocrisie niet veel meer bij bedrijven en overheden?

Tijdens het Duurzaamheidscafé filosoferen we over deze vragen. We vragen bekende Nijmegenaren om heel eerlijk te vertellen waar zij zondigen. En gaan met elkaar in gesprek over eigen dilemma’s.

Te gast zijn onder meer:

  • Manu Busschots, oprichter van Stichting KlimaatGesprekken. Met inzichten uit de klimaatpsychologie trainen ze mensen door het hele land om klimaatgesprekken te voeren. Hoe maken we het onderwerp bespreekbaar? Hoe gaan we om met emoties als schuldgevoel of schaamte? Waar ligt de balans tussen elkaar verantwoordelijk houden en erkennen dat het probleem groter is dan onszelf, en niemand perfect is? 
  • Jaap Tielbeke, journalist bij de Groene Amsterdammer. Hij schreef het veelbesproken boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’. Hoe verhouden we ons als individu tot het grotere systeem? Laten we niet te veel kijken naar wat we zelf beter moeten doen, betoogt Jaap. Wat echt nodig is, is verandering van het systeem.

Maïté Tjon A Hie is de moderator van de avond.

En ben niet bang voor een heel zware avond. We kijken met humor en relativering naar onze eigen en andermans ‘zonden’. En hebben sowieso een bijzonder intermezzo: de dragtivists van drag house House of Extinction geven een optreden met een knipoog. 

Koop nu alvast een ticket (à 3,50 euro) via de site van LUX Nijmegen.
(voor studenten met ticket geldt: op vertoon van collegekaart gratis drankje)