Met het project Groen Doen! ging de Stichting Green Capital Challenges samen met Nijmeegse bewoners aan de slag. Bewoners kwamen zelf met ideeën om hun wijk groener en/of socialer te maken en kregen hulp van Bureau Wijland en Lentekracht. In 2020 en 2021 zijn 13 duurzame initiatieven gerealiseerd.
Ook in 2020 en 2021 bleef de Stichting Green Capital Challenges bewoners in Nijmegen stimuleren.
Met het project Groen Doen! en met het Groen Doen! team ging ze samen met en voor de bewoners aan de slag om groene ambities in de praktijk te brengen. Het idee was simpel: bewoners komen zelf met ideeën om hun wijk groener, duurzamer en/of socialer te maken en de stichting helpt bij de uitvoering daarvan. In anderhalf jaar tijd zijn 13 duurzame initiatieven van Nijmegenaren – verspreid over de stad – ondersteund én gerealiseerd.
Ondersteunen en leren
Afhankelijk van waar bewoners behoefte aan hadden, kregen ze verschillende vormen van ondersteuning. Dit kon organisatorisch zijn, denk aan het opstellen van een stappenplan, het concreet maken van doelen of het leggen van contacten met andere bewoners of instanties. Daarnaast werd financiële ondersteuning geboden om de kosten van een initiatief te dekken, zoals het huren van een ruimte of het aankopen van materialen.
Naast het ondersteunen van de initiatieven, is aan een stadsbreed netwerk voor duurzame initiatieven gebouwd. Kennis en ervaringen van eerdere initiatiefnemers zijn gedeeld en initiatieven uit verschillende delen van de stad met elkaar verbonden. Dit met als doel om de drempel voor Nijmegenaren te verlagen om (in de toekomst) zelf met soortgelijke wijkinitiatieven aan de slag te gaan.
Van moestuinen tot groene schoolpleinen
Van het opruimen en voorkomen van zwerfafval in de Wolfskuil, meer biodiversiteit in de groenstrook de Van Musschenbroek, afkoppelen van regenwater bij woningen in Hees tot een bloemenzee bij appartementencomplex Tonder en Vulder in Malvert en een groener schoolplein voor Hidaya. Maar ook een grote, leegstaande plantenbak op de hoek van de Nieuwe Nonnendaalseweg en Ridderspoor, die door buurtbewoners werd omgetoverd tot een insectenvriendelijke kruidenbak voor de buurt en de groene gevels aan de Semmelinkstraat: deze en nog meer bewonersinitiatieven hebben met Groen Doen! een steun in de rug gekregen. De projecten zijn op een rij gezet en geëvalueerd in deze rapportage.
Het team
Het Groen Doen! team was tijdens dit project een samenwerking tussen Bureau Wijland en Lentekracht. Beide organisaties hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd met duurzame bewonersinitiatieven in Nijmegen. Zo heeft Bureau Wijland met Kleurrijk Groen verschillende activiteiten ondersteund om duurzaamheid toegankelijk te maken voor bewoners met diverse culturele achtergronden. Lentekracht heeft met Mijn Groene Wijk Nijmegenaren uit de hele stad geholpen bij het opzetten van hun eigen duurzame bewonersinitiatieven. Door deze krachten te bundelen, hebben zij samen met de Stichting Green Capital Challenges vervolg gegeven aan de energie die in de afgelopen jaren in Nijmegen is opgebouwd.